Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kola
Kaciki
Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:27, 09 Sie 2011 Temat postu: Coś bym... czyli o jedzeniu wszelakim ;) |
|
|
poszukuje jakiegos przepisu na coś:
a) apetycznego w zapachu i smaku oraz najlepiej wygladzie
b) latwego do zrobienia dla antykucharki
c) niekoniecznie drogiego
d) sycacego
e) nadajacego sie do odgrzania, gdyby nie zeszlo na pierwszy rzut
f) i zeby kuchnia potem nie wygladala jak po wojnie w okopach
bo mi mama chudnie w oczach, i zamierzam machnac jej obiad-niespodzianke, zeby jej sie chcialo jesc, zeby zjadla ze smakiem, i w ogole. wiec musi pachniec i wygladac, to może ją ruszy... mam nadzieje.
chodza po mnie jakies faszerowane mieskiem, serkiem i roznosciami papryki, bakłażany czy inne warzywka aktualnie dostepne. ale nie wiem czy to dobry pomysl? poza tym nie wiem jak sie do tego zabrac.
moze ktos zarzucic jakims pomyslem?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
krzysiek13
Administrator
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 184
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:48, 09 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
no więc :p
kurze cycki - powiedzmy sztuk dwie
szpinak świeży - 0,5 kg. (małe listeczki)
cebula biała - na pół kilko szpinaku z 1 sztuka, średnia
czosnek świeży
feta
czarny pieprz swieżo mielony
soli jeśli trzeba to niewiele
Cycki wymyc, oskubac z błonek, poodcinac kostki etc
Zrobic od szerszej strony kieszonke nożem tak, aby nie przejsc którędys na wylot
Szpinak umyć, poodrywac co grubsze łodyżki - byle jak, bo potem zmiekna, odsaczyc na durszlaku
Cebulke skroic w drobniutka kosteczke
Czosneczek zsiekac drobniutko, tudzież przepuścic przez praskę
Na maśle zeszklic cebulkę, jak zmieknie dorzucić czosneczku, po chwili, jak czosnek złapie troche ciepła wrzucic szpinak, chwile potrzymac to na patelni, az listki zwiędną, zestawić z ognia. Dowalic dosc sporo pieprzu (ale tak, żeby nie przesadzic)
Jak chwilke przestygnie zetrzec w to troche fety, na oko tak 1/3 -2/5 kostki.
W kieszonki w cyckach napchac farszu ile wlezie, ułozyc w naczyniu zaroodpornym, posypac z wierzchu odrobina soli, pieprzu i odrobina przyprawy gyros, oblozyc troche masłem, polac ciut wodą i do pieca na 20 minut na 200 stopni, co kilka minut polewac płynem obecnym w naczyniu
W miedzyczasie:
-skroic bakłazana w kostke - posypac sola troche, odstawic, po kilkunastu minutach spłukac woda z kranu i osuszyc
-skroic cukinie w kostke
-papryke zółta i czerwona oczyscic i skroic w kostke
-pomidora spazyc, obrac, pokroic w kostke
-duza czerwona cebule w kostkę
-pieczarki w cwiartki
kostki niech beda takie 2x2 cm. co najmniej
Duzy sagan rozgrzac, ciut oliwy z oliwek na dno, najepierw wrzucici pieczarki z czerwona cebula, potem papryka, potem baklazan i cukinia - nie rozdyźdać!!, na koniec pomidor, posmazyc, az sie ugrzeje, ale nie rozpaprze
przyprawy: sol, pieprz, swiezy czosnek, świeze lub suszone ziola - takie jak lubisz
smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kola
Kaciki
Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 22:31, 09 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
brzmi smakowicie to jutro robie zakupy, a w czwartek bede walczyc na froncie bo na jutro jeszcze mamy jakies resztki do wyjedzenia...
za wszelkie kolejne inne przepisy bede bardzo dzwieczna rowniez - przydadza sie na nastepne dni, zeby mi mamunia nie znikła całkiem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiek13
Administrator
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 184
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 22:46, 09 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
MINESTRONE
Marchewka - w kostke
Seler - w kostke
Koper włoski - w kostkę
Cukinia - w kostkę
Pietruszka - w kostkę
Por - w kostkę
Ziemniaki - w kostkę (ta może być ciut grubsza)
Wszystko kosta dośc drobna, maximum 1x1 cm
Ewentualnie marchewka, seler i pietruszka na tarce, reszta w kosteczke. No nic nie poradze, ale z kosteczek lepsza
Zaopatrzyc sie w odpowiedni sagan (warzyw tyle, ile uważacie, najmniej selera i pietruszki, jeden koper włoski styknie, reszta skolko ugodno).
No więc sagan, rozgrzac, na dno troche oliwy z oliwek. Jak ciepłe wrzucić warzywa, wszystko bez cukinii. Podsmazyc az troche koloru złapie. Potem dowalić cukinię. Posmazyc troche i zalac wywarem (może byc mięsny, może byc warzywny, może być z kostki - jak dusza zapragnie). Płynu tak 2/3 wysokości nad warzywa - nawet do 3/4. Dodać pieprzu y tymianku. I niech sie gotuje
W miedzyczasie pokroic małą puszke pomidorów w puszce bez skóry w kostkę, jak kupisz gotowe to masz z głowy prace nozem. No i otwierasz puszke fasoli czerwonej. Jak ziemniaki zmiekną a reszta bedzie ugotowana dajesz fasole i pomidory, czekasz aż sie zagotuje, próbujesz, doprawiasz do smaku
Mozna zaryzykowac dodanie kurczaka w kosteczke, ale nie próbowalem takiego wynalazku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kola
Kaciki
Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 22:50, 09 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
o, dzieki to tez wyprobuje
sama z siebie wymyslilam mieszanine "leczopodobna" z kurczakiem w kostke usmazonym i wrzuconym, taki miszmasz, podany w chlebie bo mam niedaleko super piekarnie, fajne chleby okragle tam daja, takie walce jakby z ziarnami. az sie prosza, zeby je wydrazyc i potraktowac jako naczynie na gulasz no to bedzie gulasz z warzywami w chlebie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiek13
Administrator
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 184
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 22:51, 09 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
też super pomysł, w sam raz na lato/jesień
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
serducho
Administrator
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 302
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z daleeeeeeeeka :)
|
Wysłany: Śro 0:14, 10 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
ja polecam brokulowa salatke u mnie taka sredniej wielkosci miseczka zniknela tak ze dobrze ze sie zalapalam w ogole
brokul podziobac wg uznania (surowy ma byc), ja odcinam tylko te rozyczki reszte wywalam bo nie lubie,
cebulke te taka fioletowa najlepiej pokroic w kostke lub we wiorki jak kto lubi
do tego dowolne orzeszki - ja testowalam te takie nerkowce, migdaly, i gdzies byly te takie ziemne.
do tego 2 lyzki lub wiecej lub mniej wg uznania - slonecznika
do tego ze 2 lyzki w sumie rodzynek lub zurawin lub i tego i tego.
nie wiem co by jeszcze tam pasowalo...
sos robimy tak:
majonezu tak z pol szklanki (To zalezy od ilosci brokula, ja kroilam 2 srednie brokuly), lyzeczka octu winnego , lyzeczka miodu(lub pol lyzeczki jak ktos lubi mniej slodkie), pol lyzeczki majonezu, odrobina soli odrobina pieprzu.
wymieszac i smaczenego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiek13
Administrator
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 184
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 0:17, 10 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
mnie niestety surowy brukuł odrzuca jakoś, nawet nie ma hmmm szczególnych powodów
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
serducho
Administrator
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 302
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z daleeeeeeeeka :)
|
Wysłany: Śro 0:33, 10 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
mnie znow gotowany otrzasa surowy z dipem np lub w salatce wlasnie - bardzo chetnie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiek13
Administrator
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 184
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 0:35, 10 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
eeee, ja lubieje gotowane, mam tak samo z kalafiorem, fasolka, bobem i pieczarkami np.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kola
Kaciki
Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 9:23, 10 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
salatke kiedys wykorzystam, ale raczej nie na obiad, bo na obiad to za malo obiad ma byc na cieplo i ma go byc sporo i ma sie nim czlowiek najesc a salatka owszem, jako przekaska z chlebkiem czy cos
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
serducho
Administrator
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 302
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z daleeeeeeeeka :)
|
Wysłany: Śro 16:38, 10 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
nono, salatka jako dodatek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
serducho
Administrator
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 302
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z daleeeeeeeeka :)
|
Wysłany: Śro 16:47, 10 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
a ja potrzebuje mase do torta. lekka!!! krzys ratuj!!!!!!!!!!!!!
czy sie sprejana bita smietana nada do rozsmarowania??????
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kola
Kaciki
Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 18:30, 10 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
ech, no i jutro nie pogotuje, bo dzisiaj babcia nas zarzucila pierogami z miesem, i sadzac z ilosci to az do weekendu na tych pierogach dociagniemy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kanarek
Kaciki
Dołączył: 09 Sie 2011
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:38, 10 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
to w przyszłym tygodniu się będziesz mogła wykazać
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|